BRM 300 Bunnik [Zuid Wester]

Weersverwachting voor zaterdag 7 oktober 2017 : Zaterdag krijgen we de zon maar weinig te zien. Vanuit het westen trekt een regenstoring over het land. De wind draait van zuidwest naar noordoost en gaat aantrekken. In het binnenland waait het matig tot vrij krachtig en in de kustgebieden krachtig tot hard. Met 12 tot 14 graden is het fris voor de tijd van het jaar.....Met die wetenschap gaan we in alle vroegte op weg naar Bunnik voor ons 300km brevet met de toepasselijke titel Zuid Wester.

De dag zelf....laat ik het zo zeggen dat de weersverwachting het bij het rechte eind had. Eigenlijk gekkenwerk maar ja...je schrijft je in en dan ga je ook.
Vroeg in de ochtend vertrokken in de richting van Bunnik. Start was al om 8:00 uur en het zou een winderige en regenachtige dag gaan worden maar tot CP01 hadden we alleen nog maar last gehad van de wind. Recht tegen de wind met kracht 6 Bft. in fietsen is wel een speciale ervaring....vooral als dat over een afstand van een kleine 140 km is en direct na CP01 boog de tocht een stukje richting zuid-oosten over de Moerdijk-brug over het Hollands Diep. Dan krijg je die 6 Bft niet op je neus maar in de flank. Een breed fietspad maakt het dan toch noodzakelijk achter elkaar en in het midden over de streep te fietsen zodat je voldoende tijd hebt om te corrigeren als de wind even een dip of piek in kracht laat zien...en dat gebeurde vrij geregeld op die brug.
Tot bij CP02 in Ossendrecht werden we verder alleen geplaagd door enkele kleinere buitjes motregen. Inmiddels 130 km erop zitten en tijd voor een lekkere lunch bestaande uit 2 garnalen kroketten met frietjes. En als je dan na deze stop je spullen aan het pakken bent om weer te vertrekken.....flinke regenbui....tijd om nat te gaan worden dus.
Gelukkig maakte de tocht al spoedig een knik naar het noorden waardoor we de wind toch meer van achteren gingen krijgen en dan zie je ineens je Garmin een snelheid aangeven van boven de 30 kmh....een luxe die we die dag niet eerder hadden mogen mogen beleven. Walcheren werd doorkruist op het smalste stuk en vervolgens de lange Oesterdam naar het eiland Tholen waarna de Philipsdam onze weg naar Goeree Overflakkee leidde en we in Oude Tonge bij CP03 in een heus Oktoberfest terecht kwamen. Grappig voorval onderweg naar CP03 : We rijden met 4 personen door de regen en een solo wielrenner komt ons tegemoet en die liet ons duidelijk weten wat hij of zij van wielrennen onder deze weersomstandigheden vond door het wijzen met zijn vinger naar zijn voorhoofd.
Bij CP03 wordt de inwendige mens versterkt met een tosti, warme koffie en een gesprek met de lokale bevolking. Altijd wel grappig hoe mensen reageren als je in het donker aankomt en dan verteld dat je nog een 120km te fietsen hebt die dag. Vaak krijg je reacties als....dat fiets ik in een heel jaar nog niet bij elkaar. Ondanks dat de gemiddelde persoon in een kroeg op dat tijdstip niet echt meer nuchter is oogst je toch nog wel bewondering....of is het juist dankzij die kroeg? Wie zal het zeggen....
Na Oude Tonge vervolgden we onze weg richting noorden. Ons gropeje was inmiddels verkleind tot 2 personen: Ivo en ik en inmiddels kwam de regen in een aardig tempo uit de hemel vallen maar fietsen was nog geen enkel probleem totdat na enkele kilometers de hemelsluizen geopend werden. Al snel kwamen we tot de conclusie dat schuilen nu wel heel raadzaam zou zijn maar voor je een plek gevonden had waar we enigzinds droog deze stortbui voorbij konden later trekken waren we al doorweekt....ondanks regenkleding. Toen de ergste regen voorbij was zijn we verder getrokken naar CP04 in Kinderdijk. Buiten regen, wind, donker en kou was er niet zoveel te beleven onderweg, of het moeten de overstekende plassen met water zijn geweest.
En dan rij je Kinderdijk in....inmiddels toch wel koud geworden van alle natte kleding. Na een warme kop koffie bij CP04 een droog shirt aangetrokken welke ik van Ivo mocht lenen (waarvoor oprechte dank Ivo).
Inmiddels was het droog geworden en het wolkendek was gebroken. De maan lachte ons vrolijk tegemoet toen we inmiddels weer met 4 personen (Valentina [Italie], Steven [Belgie], Ivo en ik [beide Limburg]) richting eindstreep gingen. Overdag hele busladingen vol met Chinezen die naar Kinderdijk komen om de molens te bekijken. Maar wij hadden een veel mooier aanblik dan dat al die Chinezen ooit zullen zien.....de molens van Kinderdijk by night in het maanlicht....dat kun je niet beschrijven of op foto vastleggen....dat moet je ervaren.
Het fietsen met droog weer deed toch wel goed en rond 01:50 kwamen we aan bij de laatste controle CP05 waar Frank ons op stond te wachten. Warme soep...helaas die was op maar als jullie snel zijn dan krijgen jullie binnen nog wat want ze gaan om 02:00 uur sluiten. Het koffie apparaat was al schoon dus reste ons niets anders dan voor de warme chocomel te gaan.....nooit geweten dat die zo lekker kon zijn.
De tocht en het weer hadden de nodige sporen op mijn stempelkaart achter gelaten (sorry Frank) maar alles was gelukkig toch nog goed te lezen.
En dan is het al erg laat en ben je ook best wel moe. Fiets in de wagen....het natte spul uit en wat droogs aantrekken. De wekker over 1 uur laten afgaan en even in de wagen een tukkie doen. Rond 03:30 rij ik dan eindelijk met mijn autotje in de richting van thuis waar een warme douche en een bed op me zal staan wachten......we hebben het geflikt en het brevet voltooid

BRM#006 RRTY#4

Reacties