BRM 200 Maastricht [Citadel-de-Namur]

Mijn eerste brevet over Franstalige grondgebied. Vanuit Maastricht rijden we in Zuid-Westelijke richting om Luik heen. Via Millen en Sluizen klimmen we rustig door in de richting van Verlaine. Op ca 50km komen we aan in Vinalmont, gelegen op 200m + NAP waarna we afdalen naar Wanze over de N64: een afstand van iets meer dan 2 km maar wel 130m lager.
Na Wanze volgen we de Maas gedurende ca 30 km en komen we aan in Namur. In het centrum, daar waar de Sambre in de Maas uitmondt zien we de naamgever van het brevet al liggen: la Citadelle de Namur. Een flinke stevige klim lijkt me maar het valt mee. De reden ervan is dat de klinkerweg naar de top een dusdanige helling heeft dat men er in het verleden nog kanonnen tegenop kon trekken om de Citadel te verdedigen. De klim is indrukwekkend en maakt onderweg een fraaie krul. Na een klim van 3km waarin we 120m stijgen komen we aan op de parkeerplaats bij de Esplanade. Hier staat Jos met zijn controle stempel en een kofferbak vol met blikjes, koeken en candy-bars.
Na de controle laten we ons van de berg afvallen maar het probleem doet zich voor dat door de steenmassa's de navigatie niet geheel correct werkt. Normaal kijk je bij een afdaling op je navigatie een beetje hoe het verloop van de weg is. In dit geval niet de beste optie omdat ik afwijkingen van ca 30m geregistreerd heb. Je zou dan toch zomaar 50 meter lager liggen. We steken de Sambre over en komen in het drukke verkeer rondom het station terecht. Hier is het even zoeken naar de weg. Boven op een viaduct moeten we rechts maar ik mis deze afslag gewoon omdat het niet echt oogt als een afslag maar daarna is het heerlijk fietsen. We volgen de RAVeL 2 L142 naar Hoegaarden en Tienen. Eerst klimmen we nog naar een 200m maar aangezien dit een oude spoorlijn is gaat het klimmen heel rustig. Daarna komt de hele lange afdaling (50km) tot Tienen en een vrije controle in Drieslinter.
Na deze controle volgt nog een laatste 50 km via Sint Truiden, Hoeselt en de Alden Biesen. De Alden Biesen is de naam van de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven, Bilzen en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biesen. De route loopt over het terrein over een vervelend pad van kinderkopjes. Gelukkig ligt er een stuk naast dit pad een pad van zand/leem waar het beter fietsen is en ik verkies dit pad boven de kinderkopjes.
Na de Alde Biesen is het nog maar een kleine 15 km en voor je er erg in hebt rij je al over de brug van Vroenhoven waar we vanochtend ook al overheen kwamen en zien de plaatsnaambordjes van Maastricht al staan. Bij de finish nog even een kop warme koffie en dan naar huis. Alweer een brevet voltooid.

BRM#014

Reacties